Ziemassvētku tradīcijas

5 sirsnīgākās mūsdienu Ziemassvētku laika tradīcijas

Ziemassvētki un Ziemas saulgrieži tiek svinēti jau kopš seniem laikiem. Un, kā zināms, ar laiku notikumiem, ko mēdzam atkārtot, izveidojas noteiktas tradīcijas un tie apaug ar dažādiem ticējumiem, darbībām un ieradumiem, ko katru nākamo reizi mēdzam atkārtot.

Ziemassvētki ir laiks, kad tradīcijas, ko esam nesuši līdzi svētku svinēšanas laikā cauri gadu simtiem, ir īpaši sirsnīgas, mīļas un īpašas – šis ir tas laiks gadā, kad mums ir vislielākā iespēja parādīt saviem tuvajiem un mīļajiem, ka par viņiem domājam un rūpējamies. Savukārt dažādās tradīcijas var svētkus padarīt jautrākus un interesantākus. 

Laikiem mainoties, arī tradīcijas mēdz nedaudz transformēties – mūsdienās Ziemassvētku tradīcijas vairs nav gluži tādas, kā pārdesmit gadus atpakaļ, tomēr sirsnīgu un mīļu tradīciju Ziemassvētkos netrūkst arī tagad. Lūk piecas no tām. 

1. Ciemošanās 

Ikdienā reti rodam iespēju apciemot visus radus, draugus, tuviniekus, būdami aizņemti savos darbos un domās. Savukārt svētku laiks ir tas brīdis, kad nedaudz apstāties un padomāt par saviem mīļajiem – apciemot tos! Senatnē ciemošanās un svētku svinēšana varēja ievilkties pat nedēļas garumā, mūsdienās gan šo ciemošanos Ziemassvētkos esam nedaudz saīsinājuši – viena līdz trīs dienas. Visbiežāk ciemojamies tieši Ziemassvētku vakarā, sanākot kopā ar sev tuvajiem cilvēkiem, svinot svētkus, domājot gaišas domas, baudot svētku ēdienus un pasniedzot viens otram dāvanas. 

2. Apsveikumu kartiņas 

Interneta apsveikums mūsdienās ir ieguvis lielu popularitāti – aizsūtām virtuālo attēlu ar Ziemassvētku eglīti un pantiņu – apsveikums gatavs. Tomēr vēl saglabājusies apsveikumu kartiņu sūtīšana pa pastu, kas ir viena no mīļākajām un sirsnīgākajām tradīcijām. Gan tas, kurš sūtījumu saņem, gan pats sūtītājs nedaudz vairāk spēj izjust svētku noskaņu, caur apsveikuma kartiņu. Piemeklējot skaistas un noskaņu radošas apsveikumu kartiņas, izvēloties svētku pantiņus un ar roku rakstot novēlējumus – šāda svētku tradīcija spēj radīt patiesu svētku un gaišuma sajūtu sirdī!

3. Eglītes rotāšana

Eglītes rotāšana nav ne jauna tradīcija, ne stipri mainījusies. Bieži vien tos pašus rotājumu karinām eglītē katru gadu. Tomēr, daudz jaukāka šī tradīcija ir tad, ja eglīti rotā visa ģimene kopā, turklāt katru gadu ikvienam ģimenes loceklim ir atļauts izvēlēties, iegādāties un iekarināt eglītē savu – jauno rotājumu, tā piešķirot eglītei savu individuālo pienesumu. Šāda svētku eglīte būs daudz nozīmīgāka un vērtīgāka, turklāt šādu tradīciju var padarīt par īpašu tieši savas ģimenes svētku notikumu.

4. Svētku mielasts

Arī šī Ziemassvētku tradīcija ir visiem zināma un ļoti iemīļota – bagātīgi klāts svētku galds ar dažādiem ēdieniem. Tradicionāli svētku mielastā jābūt vismaz deviņiem dažādiem ēdieniem, lai nākamajā gadā būtu pārticība mājās. Arī ēdienu veidam ir nozīme. Tomēr daudz īpašāku šo tradīciju var padarīt tad, ja svētku galda klāšanā un sagatavošanā piedalās visi – sākot no mazākajiem līdz vecākajiem. Katram varam iedalīt savu mazo uzdevumu. Galu galā – Ziemassvētki ir kopā būšanas laiks, un svētku izbaudīšana ir daudz patīkamāka, ja katrs ir piedalījies to tapšanā. Tas nenozīmē, ka visiem kopā jācep pīrāgi vai jāgriež rasols, tomēr tādi darbiņi, kā salikt uz galda šķīvjus, traukus, mazas galda kartiņas ar mīļiem novēlējumiem, uzklāt galdautu  – tā jau ir piedalīšanās svētku mielasta tapšanā. 

5. Vakarēšana

Kad svētku mielasts beidzies, var sākties svētku vakarēšana – tradīcija, kas ietver jauka un interesanta laika pavadīšanu pēc mielasta. Svētku vakarēšana katrā ģimenē var atšķirties, tomēr galvenais – cenšamies aizmirst par televizoru un dažādām modernajām ierīcēm. Drīzāk izdomājam spēles, rotaļas, dziedāšanu, dzejošanu un citas aktivitātes, kas vakarēšanu padarīs par atmiņā paliekošu un mīļu notikumu svētkos. Arī tad, ja tomēr izvēlamies kopā skatīties kādu filmu – izvēlamies tematisku Ziemassvētku filmu – vislabāk ko senu, neredzētu un īsti svētku sajūtu papildinošu!

08/12/2016

Adventes kalendāri – pašdarinātu pārsteigumu idejas

Ziemassvētku sagaidīšana ir pats skaistākais un interesantākais laiks gadā, it īpaši ja decembris iesācies tik sniegbalts, kā šogad. Katras nedēļas svētdienā mēs aizdedzinām par vienu sveci vairāk savā adventes vainagā. Taču kā ar adventes kalendāriem –  vai tie ir daļas no Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijām? Ja nē, tad mēs pastāstīsim vairāk par šo lielisko svētku […]

Lasīt tālāk

Dāvināt dāvanu karti: bezpersoniski vai gudri?

Viedokļi par to, kas ir laba dāvana atšķiras. Vienam patīk dažādi mīļi dekoratīvi sīkumi, tikmēr cits priekšroku dod tikai un vienīgi praktiskām dāvanām, kurām spēs rast pielietojumu ikdienā. Mūsdienu dzīves ritms cilvēkus mudina veikt pārdomātākus pirkumus, līdz ar to – pārdomātākas dāvanas. Taču ko dāvināt kādam, kam nekā netrūkst? Lasi un uzzini, kāpēc dāvināt dāvanu karti […]

Lasīt tālāk

5 sirsnīgas dāvanas kāzu svinībās

Jau kopš sen seniem laikiem iecienītākais kāzu rīkošanas laiks bijis vasaras vidus un septembra sākums. Dažiem svarīgu lomu spēlē laikapstākļi, citiem tie ir zīmīgi pirmās tikšanās reizes datumi, vēl kāds piesaista ezotēriku, izrēķinot labvēlīgāko datumu ar numeroloģijas palīdzību. Jebkurā gadījumā, arī Tavā rīcībā noteikti jau nonācis kāds kāzu ielūgums un plānotais datums ir teju vai aiz stūra. Ko vilkt? Kā izbrīvēt laiku darbā? Taču pats svarīgākais – ko tad īsti dāvināt jaunajam pārim?

Lasīt tālāk