bad gift, red gift box, slikta dāvana, ko nedāvināt, ko davinat

13 lietas, ko nevajadzētu dāvināt

Katrs no mums laiku pa laikam saskaras ar situāciju, kad jāizraugās piemērota dāvana kādam tuvākam vai ne tik tuvam cilvēkam. Lai nekļūdītos, izlasi, kādas ir tās 13 lietas, ko noteikti nevajadzētu dāvināt, tā izvairoties no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Ko dāvināt svētkos un ko labāk nedāvināt? Mēdz teikt, ka dāvinātam zirgam zobos neskatās, tomēr pastāv zināma dāvināšanas etiķete. Tautām ir izveidojušās tradīcijas par to, kādas lietas labāk dāvināt un kādas ne. Vispirms jāatceras – visiem noteikumiem, aizspriedumiem un etiķetes prasībām var būt izņēmumi. Gadās īpašas situācijas, kad tālāk minētās tradīcijas un noteikumi nav jāievēro, ņemot vērā cilvēka raksturu, īpašās attiecības, ģimenes tradīcijas, humora izjūtu, izteikto vēlmi saņemt tieši tādu dāvanu utt. To atceramies un ieskatāmies to dāvanu klāstā, ko parasti nevajadzētu pasniegt.

 

  1. Nedāviniet lietas, kas kaut kādā veidā cilvēkam var atgādināt par viņa trūkumiem. Piemēram, sporta zāles abonementu cilvēkam, kurš nekad nav nodarbojies ar sportu (bet, iespējams, tas viņam būtu noderīgi) dāvināt nevajadzētu. Arī pretblaugznu šampūns un automašīnas gaisa atsvaidzinātājs pieskaitāmi pie nevēlāmajām dāvanām. Nepatīkami varētu arī tikt uztvertas tādas grāmatas kā “Mācīsimies pieklājību”, “Kā beidzot kļūt par veiksminieku”, “Padomi tukliem cilvēkiem” vai “Kāpēc vīrieši apprec stervas”.

 

  1. Dāvanai jāsagādā prieks uzreiz. Nav nozīmes bērnam dāvināt lietu (piemēram, velosipēdu), ko viņš varēs izmantot tikai pēc gada.

 

  1. Maziem bērniem nedāviniet bungas, taures, bumbiņu šautenes un citus ieročus no ‹‹vecāku iznīcināšanas ieroču›› arsenāla.

 

  1. Pašgatavotas dāvanas pasniedziet tad, ja esat specializējies konkrētajā gatavošanas veidā, nevis tikai izmēģiniet spēkus un apgūstiet prasmes (šis, protams, neattiecas uz sirsnīgām dāvaniņām, ko darinājuši bērni).

 

  1. Nedāvina tukšus maciņus, somas vai katlus. Maciņā ielieciet monētu, bet katlā – kaut vai konfektes vai citu sīku dāvaniņu.

 

  1. Nedāviniet priekšmetus, uz kuriem ir nesaprotami uzraksti, hieroglifi.

 

  1. Dāvinot mākslas darbus, jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka tie atbildīs dāvanas saņēmēja gaumei un iederēsies interjerā.

 

  1. Intīmo veļu pieņemts dāvināt tikai sievām vai mīļākajām. Labākās draudzenes arī var viena otru pārsteigt ar šādām dāvanām.

 

  1. Kaklasaiti vīrietim var dāvināt tikai tuvs cilvēks – sieva, līgava vai radinieki – citādāk tāda dāvana tiks uzskatīta kā mājiens par vēlmi izveidot tuvākas attiecības.

 

  1. Uzmanīgiem jābūt ar joku dāvanām. To nevajadzētu pasniegt cilvēkam, kura humora izjūtu neesat pilnībā iepazinis.

 

  1. Ja dāvināt traukus, pirms dāvanas pasniegšanas pārbaudiet, vai tie pa ceļam nav ieplaisājuši vai saplīsuši. Ja ir, tādus dāvināt, protams, nedrīkst.

 

  1. Ja dāvina naudu, tā jāievieto konvertā kopā ar apsveikuma kartīti.

 

  1. Ļoti dārga dāvana lietišķajās attiecībās var tikt uzskatīta par kukuli vai vēlmi jebkādā veidā ietekmēt tās saņēmēju. Personīgajās attiecībās tā var likt justies parādā, un dāvinātājs var nezināt, kā pateikties.
03/12/2015

Adventes kalendāri – pašdarinātu pārsteigumu idejas

Ziemassvētku sagaidīšana ir pats skaistākais un interesantākais laiks gadā, it īpaši ja decembris iesācies tik sniegbalts, kā šogad. Katras nedēļas svētdienā mēs aizdedzinām par vienu sveci vairāk savā adventes vainagā. Taču kā ar adventes kalendāriem –  vai tie ir daļas no Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijām? Ja nē, tad mēs pastāstīsim vairāk par šo lielisko svētku […]

Lasīt tālāk

Dāvināt dāvanu karti: bezpersoniski vai gudri?

Viedokļi par to, kas ir laba dāvana atšķiras. Vienam patīk dažādi mīļi dekoratīvi sīkumi, tikmēr cits priekšroku dod tikai un vienīgi praktiskām dāvanām, kurām spēs rast pielietojumu ikdienā. Mūsdienu dzīves ritms cilvēkus mudina veikt pārdomātākus pirkumus, līdz ar to – pārdomātākas dāvanas. Taču ko dāvināt kādam, kam nekā netrūkst? Lasi un uzzini, kāpēc dāvināt dāvanu karti […]

Lasīt tālāk

5 sirsnīgas dāvanas kāzu svinībās

Jau kopš sen seniem laikiem iecienītākais kāzu rīkošanas laiks bijis vasaras vidus un septembra sākums. Dažiem svarīgu lomu spēlē laikapstākļi, citiem tie ir zīmīgi pirmās tikšanās reizes datumi, vēl kāds piesaista ezotēriku, izrēķinot labvēlīgāko datumu ar numeroloģijas palīdzību. Jebkurā gadījumā, arī Tavā rīcībā noteikti jau nonācis kāds kāzu ielūgums un plānotais datums ir teju vai aiz stūra. Ko vilkt? Kā izbrīvēt laiku darbā? Taču pats svarīgākais – ko tad īsti dāvināt jaunajam pārim?

Lasīt tālāk