3061310

Adventes kalendāri – pašdarinātu pārsteigumu idejas

Ziemassvētku sagaidīšana ir pats skaistākais un interesantākais laiks gadā, it īpaši ja decembris iesācies tik sniegbalts, kā šogad. Katras nedēļas svētdienā mēs aizdedzinām par vienu sveci vairāk savā adventes vainagā. Taču kā ar adventes kalendāriem –  vai tie ir daļas no Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijām? Ja nē, tad mēs pastāstīsim vairāk par šo lielisko svētku […]

Ziemassvētku sagaidīšana ir pats skaistākais un interesantākais laiks gadā, it īpaši ja decembris iesācies tik sniegbalts, kā šogad. Katras nedēļas svētdienā mēs aizdedzinām par vienu sveci vairāk savā adventes vainagā. Taču kā ar adventes kalendāriem –  vai tie ir daļas no Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijām? Ja nē, tad mēs pastāstīsim vairāk par šo lielisko svētku paražu, un ja domā, ka kalendāru izgatavot pašam ir jau par vēlu, vai pārāk grūti, Tu noteikti kļūdies.

Nedaudz par vēsturi.

Adventes kalendāru tradīcijas nākušas no netālās Vācijas, 19. gadsimta beigās ticīgo protestantu ģimenēs. Pats vārds “advente” ir aizguvums no latīņu valodas vārda “adventus”, kas tulkojumā nozīmē “atnākšana”. Adventes laiks tiek skaitīts vai nu no 1. decembra līdz 24. decembrim, vai citviet arī atskaite sākas precīzi 4 nedēļas līdz Ziemassvētkiem.  Adventes kalendāru galvenā funkcija ir dienu skaitīšana līdz Ziemassvētkiem. Savulaik cilvēki to darīja pieticīgi, piemēram, katru dienu aizdedzinot sveci (līdzīgi kā adventes vainagā), vai pie ārdurvīm ar krītu ievelkot svītriņu, kas apzīmētu vienu dienu. Vēlāk kāda vācu kristiešu grāmatnīca izdevusi tā saukto “Adventa pulksteni” – kartona plāksnes ar mazām durtiņām, aiz kurām slēpās kāds bībeles pants. Savukārt pirmais adventes kalendārs ar mazām saldām dāvanām tiek fiksēts 20. gadsimta sākumā un par idejas autoru tiek uzskatīts Gerhards Langs, kura māte līdzīgus kalendārus darinājusi pati, kad viņš vēl bijis bērns.

adventes

 

Pašdarināti adventes kalendāri

Mūsdienās adventes kalendāru iespējams iegādāties turpat vai jebkurā veikalā. Ja kādu laiku tie mums bija pazīstami tikai ar šokolādes un saldumu pārsteigumiem, tad tagad ražotāji ir kļuvuši daudz radošāki un drosmīgāki. Par vispopulārākajiem pašlaik varētu uzskatīt daudzu kosmētikas zīmolu kalendārus, jo tie kalpo ne vien kā laba dāvana, bet bieži vien arī ļoti izdevīgs pirkums, jo satur daudzus no iemīļotajiem produktiem.

Taču ja neviens no piedāvātajiem Jums neiepatīkas, vai arī vēlaties kalendāru kādam dāvināt, bet ar paša sagatavotiem pārsteigumiem, mēs piedāvājam idejas ar kurām varat radoši izpausties.

Adventes groziņš.

Nepieciešams būs skaists pītais groziņš, dāvanu papīrs un, lai viss būtu interesantāk – Ziemassvētku tematikas uzlīmes.

Groziņā būs iespējams ievietot gan lielāka izmēra dāvaniņas, gan svētku kartiņas ar kādu dzejoli, novēlējumu vai joku. Jo dažādāku izmēru un formu tās būs, jo interesantāk kalendāra saņēmējam būs tās atvērt.

adventesadventes

Kēksiņu panna

Kēksiņu panna būs ideāla mazām, simboliskām dāvaniņām, piemēram garšīgiem našķiem, maziem piekariņiem, kinderolu mantiņām vai lapiņām ar novēlējumiem, jokiem un aforismiem. Lai arī tas ir vienkāršs, ērts un interesants veids kā pašam izveidot adventes kalendāru, te var sanākt grūtības ar pannas sameklēšanu, jo tā nepieciešama ar tieši 24 laukumiņiem. Ja tādu atrodat, tad kalendāra izveidošana neprasīs vairāk kā 30 minūtes. Dāvana jāievieto pannas formiņā un apaļā formiņa jāpārklāj kā arī jāaizlīmē ar papīra lapiņu, uz kuras uzrakstīts cipars no 1-24.

adventes kalendāri

Kurpju kaste

Šis variants ir ļoti līdzīgs pirmajam – adventes groziņam. Šeit viss būs vēl vienkāršāk, jo viss nepieciešamais, iespējams, jau ir Jūsu mājās. Kurpju kastē, tieši tāpat kā groziņā, iespējams ievietot dažādu formu un lieluma dāvaniņas, taču šoreiz jārēķinās, ka kurpju kastei būs arī vāks, tāpēc dāvaniņas nevar “krāmēt kaudzītē”. Pašus pārsteigumus varat iepakot aploksnēs, papīra turzās, dāvanu maisiņos, kas aizlīmēti ciet, vai vienkārši ietīt dāvanu papīrā. Uz iepakojuma jāuzlīmē uzlīmes vai papīra lapiņas ar skaitļiem 1-24. Iepakojumus varat dekorēt ar kādām Ziemassvētku tematikas uzlīmēm vai citiem rotājumiem.

adventes kalendāri4

Iekārtas aploksnes, dāvanu maisiņi, papīra turziņas

Šim kalendāram būs nepieciešama cieta pamatne, kur maisiņus, aploksnes vai turziņas pielīmēt. Tāpat var arī izmantot kādu koku vai cietu stiepli, pie kuras dāvaniņas ar diegiem vai šņorītēm iekarināt. Dāvanu lielumiem šajā gadījumā vajadzētu būt vienādiem un nelieliem. Tie varētu būt atslēgu piekariņi, dāvanu kartes, apsveikuma kartiņas un lapiņas ar novēlējumu vai motivācijas tekstu. Jebkas, kas nav lielāks par Jūsu plaukstu un kas nebūtu pārāk smags.

adventes kalendariadventes kalendāri

 

Šīs ir tikai nedaudzas idejas, ar radošu pieeju iespējams izdomāt kādu vēl interesantāku veidu, kā ar maziem nieciņiem iepriecināt otru un sagaidīt kopā Ziemassvētkus. Kā ir ar Tevi, vai esi kādreiz darinājis Adventes kalendāru pats? Kāds tas bija? Ja tev ir kāda interesanta ideja, mēs būtu ļoti priecīgi, ja Tu dalītos.

Priecīgu, siltu un sirsnīgu visiem Ziemassvētku gaidīšanas laiku!

Adventes kalendāri – pašdarinātu pārsteigumu idejas

Ziemassvētku sagaidīšana ir pats skaistākais un interesantākais laiks gadā, it īpaši ja decembris iesācies tik sniegbalts, kā šogad. Katras nedēļas svētdienā mēs aizdedzinām par vienu sveci vairāk savā adventes vainagā. Taču kā ar adventes kalendāriem –  vai tie ir daļas no Tavas ģimenes Ziemassvētku tradīcijām? Ja nē, tad mēs pastāstīsim vairāk par šo lielisko svētku […]

Lasīt tālāk

Dāvināt dāvanu karti: bezpersoniski vai gudri?

Viedokļi par to, kas ir laba dāvana atšķiras. Vienam patīk dažādi mīļi dekoratīvi sīkumi, tikmēr cits priekšroku dod tikai un vienīgi praktiskām dāvanām, kurām spēs rast pielietojumu ikdienā. Mūsdienu dzīves ritms cilvēkus mudina veikt pārdomātākus pirkumus, līdz ar to – pārdomātākas dāvanas. Taču ko dāvināt kādam, kam nekā netrūkst? Lasi un uzzini, kāpēc dāvināt dāvanu karti […]

Lasīt tālāk

5 sirsnīgas dāvanas kāzu svinībās

Jau kopš sen seniem laikiem iecienītākais kāzu rīkošanas laiks bijis vasaras vidus un septembra sākums. Dažiem svarīgu lomu spēlē laikapstākļi, citiem tie ir zīmīgi pirmās tikšanās reizes datumi, vēl kāds piesaista ezotēriku, izrēķinot labvēlīgāko datumu ar numeroloģijas palīdzību. Jebkurā gadījumā, arī Tavā rīcībā noteikti jau nonācis kāds kāzu ielūgums un plānotais datums ir teju vai aiz stūra. Ko vilkt? Kā izbrīvēt laiku darbā? Taču pats svarīgākais – ko tad īsti dāvināt jaunajam pārim?

Lasīt tālāk