Vegānas Ziemassvētku vakariņas

 

Man jābūt paēdušai, lai būtu miers virs zemes. Man vajadzīgas tradīcijas, lai saglabātos piederības sajūta. Vajag raksturīgo aromātu, lai rastos īstā noskaņa.

Jums arī? Tad klāsim svētku galdu! Vegānu – lai vairotu mīlestību pret saviem tuvākajiem (dzīvniekiem tai skaitā), tomēr tradīciju garam atbilstošu un vienkārši pagatavojamu (jo svētki nav domāti tam, lai pārstrādātos), sātīgu, lai miers un labs prāts, kārdinoši aromātisku, lai prieks un cerības sirdī. Lai izdodas skaisti nosvinēt, lai piepildās vēlmes, lai nāk jauns un laimīgāks gads!

Burkānu – šampanieša krēmzupa

1 sīpols, 500g burkānu, 2 miltaini kartupeļi, 1 tējk. sāls, 1 tējk. cukura, 750ml dārzeņu buljona, 250ml sausā šampanieša (dzirkstošā vīna), sula no 1/2 citrona, čili pēc garšas, augu eļļa.

Sasmalcinātu sīpolu maisot pasautējiet eļļā caurspīdīgu, pievienojiet nomizotus, gabaliņos sagrieztus burkānus un kartupeļus, pārkaisiet sāli, cukuru, uzlieciet katlam vāku, un, ik pa laikam apmaisot, pasautējiet vismaz 5 min. Tad pievienojiet šampanieti un buljonu, sautējiet 10 – 15 min. Samaliet blenderī, pievienojiet citrona sulu, čili.

Pasniedzot rotājiet ar tievās strēmelītēs sagrieztu apelsīna miziņu, zaļumiem.

Tofu cepetis

400g tofu bez piedevām, marinādei: 1/3 gl. sojas mērces, 1 ēdk. ūdens, 1 ēdk. kļavu sīrupa, 1 ēdk. rīvēta svaiga ingvera, 1 tējk. karija pulvera, ½ tējk ķīniešu 5 garšvielu maisījuma (skat. tālāk receptē).

Sagrieziet tofu šķēlītēs, tad ar piparkūku formiņu palīdzību izspiediet no tofu zvaigznītes, komētas, eglītes u.c. formas, kādas iet pie sirds. Cepšanai piemērotā veidnē sajauciet marinādes sastāvdaļas, lieciet tajā tofu un marinējiet ledusskapī vismaz 1 stundu. Tad veidnei uzlieciet vāku vai pārklājiet ar foliju, lieciet cepeškrāsnī 180°C uz 30 minūtēm, tad vāku (foliju) noņemiet un cepiet vēl 20 minūtes. Ja šķidrums iztvaiko, papildiniet to ar ūdeni.

Pasniedziet siltu. Atdzisis būs lielisks uz maizes vai kā uzkoda.

Piecu garšvielu maisījums:

4 badjāna zvaigznītes vai 2 tējk. anīsa samaļ, pievieno 1/4 tējk. maltu krustnagliņu, 1/2 ēdk. malta kanēļa, 1/2 ēdk. malta fenheļa, 1 tējk. maltu melno piparu. Glabā noslēgtā traukā tumšā vietā.

Riekstu-dārzeņu pastēte

Pastētei: 1 gl. maltu riekstu (Indijas, mandeļu, lazdu, valriekstu vai to visu maisījuma), 1 gl. sīku selerijas kubiņu (vislabāk seleriju sarīvēt salmiņos, tad sagriezt kubiņos), 1 gl. uz rupjās dārzeņu rīves rīvētu burkānu, 2 vidēji sīpoli, sasmalcināti, 500g savā sulā konservēto tomātu gabaliņos, 1,5 gl. rīvmaizes, dārzeņu buljons pēc vajadzības, sāls pēc garšas.

Mērcei: 2 sīpoli, 2 ēdk. miltu, lauru lapa, dārzeņu buljons, augu eļļa.

Visas pastētes sastāvdaļas sajauciet un cepiet cepeškrāsnī 45 min. 180°C.

Atdzisušu sagrieziet šķēlēs (ja vēlaties ēst siltu – uzsildiet pirms pasniegšanas), pasniedziet pārlietu ar siltu brūno sīpolu mērci: sasmalcinātu sīpolu kopā ar lauru lapu apcepiet eļļā, līdz apbrūnē, pārkaisiet miltus, maisot apbrūniniet, aktīvi maisot pievienojiet buljonu, karsējiet, līdz sabiezē.

Sautēti sarkanie kāposti

500g strēmelēs sagrieztu sarkano kāpostu, 1 sīpols, olīveļļa, 150ml ābolu sulas, 150g saldskābu ābolu, 1 tējk. timiāna, 2 ēdk. sasmalcinātu dateļu (vai rozīņu), 2 ēdk. aveņu etiķa (nopērkams Vom Fass) vai sarkanvīna etiķa, 1/2 tējk. sāls.

Eļļā pasautējiet sagrieztu sīpolu, līdz tas caurspīdīgs. Pievienojiet kāpostu, ābolu sulu, timiānu, sāli, uzlieciet katlam vāku un sautējiet 15 min. Tikmēr nomizojiet, iztīriet ābolu un sagrieziet kubiņos. Pievienojiet kāpostiem reizē ar datelēm, sautējiet vēl 10 min. Beigās pievienojiet etiķi.

Kartupeļu biezputra

Nomizojiet kartupeļus, sagrieziet kubiņos kā zupai, lieciet sālsūdenī un vāriet mīkstus. Ūdeni nolejot tikai daļēji, tā, lai līdz pusei kartupeļi paliek apsegti. Tad kopā ar šo šķidrumu kartupeļus saspaidiet ar dakšiņu biezenī. Pielejiet mazliet ne-salda sojas piena, pievienojiet šķipsniņu svaigi rīvēta muskatrieksta, pēc vēlēšanās – margarīna piciņu.

Mandeļu debessmanna ar sarkano plūmju mērci

Mannai: 375ml mandeļu piena, 150g maltu mandeļu (vēlams bez miziņas), 80g cukura, 2 pac. vaniļas cukura, 1 šķipsniņa sāls un 60g mannas.

Mērcei: 300ml sarkanvīna, 1/2 tējk. karstvīna garšvielu maisījuma, sarkano plūmju kompots (sarkano plūmju pusītes sīrupā), pēc vēlēšanās – tējk. kartupeļu cietes iebiezināšanai.

Visas mannai paredzētās sastāvdaļas samaisiet un lēnām maisot uzvāriet. Uzlieciet vāku, noņemiet no plīts un ļaujiet 5 min. uzbriest. Maisot atdzesējiet un tad ar mikseri kārtīgi uzputojiet.

Mērcei: vīnu, kompota šķidrumu, garšvielas uzvāriet, izkāsiet. Pēc vēlēšanās iebieziniet – cieti iemaisiet ūdenī, maisot pievienojiet mērcei. Tad pievienojiet plūmes un ļaujiet šķidrumam atdzist.

Paplatā glāzē lieciet debessmannu, pārlejiet ar mērci, virsū kārtojiet plūmju pusītes.

Cepti bumbieri ar šokolādi

Lieli bumbieri (katram ēdājam viens), melnā šokolāde, rieksti (kādi patīk), piparkūku garšvielas un piparmētra, pūdercukurs.

Bumbieri pārgrieziet horizontālu uz pusēm (kātiņa daļa veido tādu kā cepuri). Izgrebiet bumbiera serdi, tās vietā pildiet šokolādi un riekstus, uzlieciet “cepuri”. Cepiet cepeškrāsnī 180°C ap 20 min. Pasniedzot pārkaisiet piparkūku garšvielas, pūdercukuru, rotājiet ar piparmētru.

Avots: Vegetarisms.lv


Iesaki