Ziņas
Kā siet Jāņu sieru? 10 lieliskas receptes!
Siera gatavošanas pirmsākumi meklējami jau senā aizvēsturē. Arheoloģiskie izrakumi Ēģiptes kapenēs 2000 gadā pirms mūsu ēras apstiprina siera siešanas tradīciju senumu. Tomēr arī Latvijā senās Jāņu tradīcijas paredz siera siešanu kā neatņemamu svētku sastāvdaļu. Jāņu siera dzeltenais ritulis rotā ikvienu vasaras saulgriežu svētku gadu. Pamēģini arī tu pagatavot sieru!
Padomi siera gatavošanā:
- Rūpīgi izvēlies pienu un biezpienu, svaigi un kvalitatīvi produkti ir priekšnoteikums gardam Jāņu sieram.
- Esi radoša izvēloties garšaugus, kurus pievienot sieram, neaprobežojies ar sāli un pipariem.
- Gatavojot saldos Jāņu sierus rīkojies tāpat kā gatavojot sieru ar ķimenēm, tikai ķimeņu vietā katlā ar sakarsētu sviestu pievieno siera masai, piemēram: rozīnes, sezama sēkliņas, sadrupinātus riekstus, žāvētus augļus un nedaudz cukura, aptuveni vienu ēdamkaroti.
- No siera iztecējušās sūkalas vari izmantot kā olbaltumvielu kokteili vai kādā citādākā veidā, lai bagātinātu savu maltīti.
- Ļauj paštaisītajam sieram sasilt līdz istabas temperatūrai pirms pasniedz to, tādejādi atdzīvosies visas garšas nianses un smaržu buķete.
- Siers iegūs vienmērīgu, dzeltenu krāsu, ja olas liksi kopā ar sviestu, bet, ja tās pieliksi reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.
- Ja Jāņu sieru vēlies uzglabāt ilgāk, tad ieberz to ar sāli, ietin maisiņā un novieto vēsā, sausā telpā.
Siera receptes tavam svētku galdam:
Tradicionālais Jāņu siers
Sastāvdaļas:
1 kg pilnpiena biezpiena
50 g piena
50 – 75 g skāba krējuma
2 olas
50 – 75 g sviesta
Ķimenes
Sāls
Pagatavošana:
Pienu karsē, pa reizei apmaisot, līdz temperatūra sasniedz 90 – 95 grādus, tad pievieno samaltu biezpienu. Ja biezpiens ir salds, tad to samaisa ar ½ l rūgušpiena, lai labāk atdalītos sūkalas. Turpini karsēt 10 – 15 minūtes 85 – 90 grādu temperatūrā. Karsēšanu pārtrauc, kad atdalās dzidras sūkalas, ļauj biezpienam nogulsnēties, sūkalas nolej. Liec masu ūdenī samitrinātā marlē un, turot aiz tās stūriem, vel no vienas puses uz otru, lai atdalītos vēl palikušās sūkalas. Liec caurdurī un atdzesē.
Jāņu siers ar zaļumiem
Sastāvdaļas:
2 kg vājpiena biezpiena
6 l vājpiena
½ paciņas sviesta
4 ēdamkarotes krējuma
6 olas
Siera pārklāšanai sakapāti ķiploki, dažādi zaļumi un sviests
Sāls
Pagatavošana:
Uzvāri pienu un sadrupini tajā samaltu biezpienu, maisot karsē līdz sāk izdalīties sūkalas, tad tās notecini. Turpini masu karsēt, pievieno sakultas olas, sviestu, krējumu, sāli un labi sakul, līdz masa kļūst viengabalaina. Izveido no masas apaļu formu un liec ar marli izklātā caurdurī. Kad siers atdzisis, apsmērē to ar sviestu un apviļā sakapātajos ķiplokos un garšaugos.
Vārītais siers
Sastāvdaļas:
1 kg biezpiena
75 g sviesta vai margarīna
100 g piena vai saldā krējuma
1 ola
Ķimenes
Sāls
Pagatavošana:
Biezpienu samal, pievieno pienu vai saldo krējumu, olu, sāli, ķimenes un labi samaisi. Liec katliņā izkausētā sviestā vai margarīnā un maisot karsē, līdz masa kļūst gluda, spīdīga un viendabīga. Pēc tam lej ar aukstu ūdeni izskalotā vai ar sviestu ieziestā bļodā, liec vēsumā, lai atdziest un sacietē.
Vārītam sieram vari pievienot tomātu pastu, aso tomātu mērci un malto papriku.
Mājās gatavots augu siers
Sastāvdaļas:
4,5 litri piena
0,5 litrs – viena daļa piena un viena daļa krējuma
1 tase baltā etiķa
½ tases sasmalcinātu saulē kaltētu tomātu(ne eļļā)
¼ tases svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas
1 ēdamkarote jūras sāls
Ekstra Virgin olīveļļa
Pagatavošana:
Ielej pienu un piena – krējuma maisījumu lielā katlā uz vidēja uguns un vāri un bieži maisi, līdz masa sasniedz 90 grādus. Kad sasniegta nepieciešamā temperatūra noņem no uguns. Lēnām maisot, pievieno etiķi. Ieklāj caurdurī marli un turot uz kāda trauka, ielej tajā masu. Kad lielākā daļa šķidruma ir iztecējusi, pievieno sasmalcinātus tomātus, bazilika lapiņas, sāli un viegli iemaisi masā. Saņem marles malas, sasien tās un pārvieto sieru plastmasas traukā. Noslogo un ļauj atpūsties stundu, noņem marli un ieliec atpakaļ traukā un ievieto ledusskapī uz nakti. Pasniedzot pārslaki ar olīveļļu.
Ķimeņu sieriņi jeb knapsieriņi
Sastāvdaļas:
600 g biezpiena
90 g ķimeņu
50 g krējuma
Sāls
Pagatavošana:
Biezpienu sama gaļasmašīnā, pievieno krējumu, sāli un ķimenes, kuras vispirms sakarsē, saberz un atdzesē, masu samīci. Izveido sešus konusveida sieriņus, saliec tos uz koka dēlīša, apsedz ar pergamenta papīru. Kad sieriņi pārklājušies ar caurspīdīgu pelējuma kārtiņu, papīru noņem un sieriņus caurvējā apkaltē. Pasniedz kā uzgriežamo uz sviestmaizēm vai pie alus. Sieriņus var arī sakaltēt, tad pirms pasniegšanas tos sarīvē.
Kazas siers
Sastāvdaļas:
2,5 litri kazas piena
Paniņas
Svaiga citronu sula vai etiķis
Sāls un pipari pēc garšas
Tavi visiecienītākie garšaugi un garšvielas
Pagatavošana:
Ielej pienu katlā un vāri līdz 85 grādiem, rūpīgi seko, lai piens neuzvārās vai nepiedeg. Noņem katlu no uguns un ļauj masai padzist, pievieno citronu sulu vai etiķi un maisi līdz biezpiens atdalās no sūkalām. Ieklāj caurdurī vairākas marles kārtas, ievieto sieru caurdurī. Ļauj masai atdzist un iztecēt liekajam šķidrumam, ieliec bļodā un pievieno sāli un pēc izvēles dažādus garšaugus. Uzliec sieram slogu un ievieto ledusskapī, vismaz uz 1 – 2 dienām.
Jāņu siers ar rozīnēm un žāvētiem augļiem
Sastāvdaļas:
1 – 1,5 l piena
12 olas
4 ēdamkarotes medus
½ – 1 tējkarote sāls
Sauja rozīņu, žāvētu augļu pēc izvēles
Pagatavošana:
Sakul kopā olas, medu un sāli līdz viss labi samaisījies. Kad tas padarīts, lielā katlā karsē pienu, nepārtraukti maisot, kad tas tuvojas vārīšanās temperatūrai pievieno olas, medus un sāls maisījumu un turpini vārīt un maisīt aptuveni 8 līdz 10 minūtes vai līdz masa kļūst viendabīga(atgādinot dzeltenu biezpienu). Noņem katlu no uguns un pievieno kaltētos augļus un rozīnes, liec masu ar marli izklātā caurdurī, sasien marles galus kopā, veidojot apaļu bumbu un uzliekot slogu ievieto uz nakti ledusskapī.
Jāņu siers ar aprikozēm, citrona miziņu un vaniļas esenci
Sastāvdaļas:
1 kg biezpiena
5 olu dzeltenumi
250 ml saldā krējuma
400 g cukura
400 g sviesta
Vaniļas esence
Citrona miziņa
Kaltētas aprikozes
Pagatavošana:
Saputo cukuru ar sviestu, pakāpeniski pievieno olu dzeltenumus. Kad cukurs pilnībā izkusis pievieno vaniļas esenci un rūpīgi samaisi. Pievieno masai caur sietu izberztu biezpienu, gabaliņos sagrieztas aprikozes un rīvētu citrona miziņu. Saputo saldo krējumu un iecilā masā. Pildi masu ar marli izklātā veidnē, izlīdzini un uzliekot slogu un uz nakti novieto vēsumā.
Mājas siers ar lazdu riekstiem
Sastāvdaļas:
2 kg biezpiena
150 g sviesta
3 ēdamkarotes sasmalcinātu lazdu riekstu
Vienas olas dzeltenums
4 ēdamkarotes ķimeņu
1 tējkarote sāls
Pagatavošana:
Izberz caur sietu biezpienu. Saputo sviestu ar olas dzeltenumu, sāli, ķimenēm un pievieno biezpienam, klāt pieber sasmalcinātus riekstus un samaisi visu kopā. Iegūto masu ievieto slēgtā traukā un divas dienas atstāj tumšā, vēsā vietā.
Saldais deserta siers
Sastāvdaļas:
500 g biezpiena
500 g krējuma siera
1/8 tējkarotes sāls
2 glāzes 30% krējuma
Pagatavošana:
Biezpienu, krējuma sieru un sāli izberz vairākas reizes caur sietiņu. Pielej saldo krējumu un labi samaisa. Caurdura iekšpusē izklāj marli un uzmanīgi ielej tajā sagatavoto maisījumu. Caurduri uzliek uz katla aukstā vietā uz visu nakti. Pirms pasniegšanas sieru uzliek uz šķīvja, kā tas veidojies caurdurī, apkaisa ar pūdercukuru un virsū saliek zemenes. Recepte paredzēta 6 – 8 porcijām.
Priecīgus svētkus!
Avots: Garsasbaudas.espati.lv